Har du dårlige investeringer?

By | 15. april 2019

Det er altid vigtigt, at du overvejer, hvad der ligger bag en investeringsforslag. Møder du en sælger eller en rådgiver?

Når du modtager et forslag eller økonomisk rådgivning om at investere i værdipapirer, vindmøller, ejendomme eller hvad det end måtte være fra en bank, en pensionsselskab, en investeringsrådgiver eller en udbyder af forskellige projekter er det altid vigtigt, at du overvejer, hvad der ligger bag forslaget. Møder du en der vil sælge dig investeringer eller en rådgiver, du køber råd af? (Læs artiklen “Økonomisk rådgivning” klik her)

Incitament og finansielle markeder

Jeg har en gang hørt en ejendomsmægler sige, at når du køber ejendomme, er der tre vigtige forhold; beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Kloge ord efter min smag. Modstykket på de finansielle markeder må være incitament, incitament og incitament. Du kan bruge de tre ord til at overveje, hvad en økonomisk rådgiver eller sælger egentlig har ud at foreslå dig investeringer. Men start lige med denne professorterning til din hjerne: hvad kan du overhovedet bruge rådgivning til? Som min gamle professor lærte mig på CBS; hvis du kan vurdere kvaliteten af de råd, du modtager, behøver du ikke rådene, for så ved du jo nok om stoffet selv.

Investeringsforeninger med aktier koster mere end obligationer

Nuvel, du sidder som læser af denne artikel ofte i en situation, hvor du får stukket et investeringsforslag op under næsen. Tillad mig at være grov og skære alt fra, der hedder alternative investeringer og holde os til aktier og obligationer, som er fyldestgørende at investere i for langt de fleste. Så har vi snævret det ind til mange af de situationer, hvor du får forslag til at investere dine frie midler, pensioner og selskabsmidler.

Nu er det oftest sådan, at det generelt set koster mere at investere i aktier end i obligationer. Det er dyrere på den måde, at danske investeringsforeninger og udenlandske fonde med aktier har højere omkostninger end investeringsforeninger og fonde med obligationer.  En indikation på det er, at det ifølge InvesteringsForeningsRådet koster det 0,9 procent af formuen (median) at bruge en dansk investeringsforening til globale obligationer og 2,1 procent til globale aktier (årlig omkostning i procent).

En ting er, at det koster mere at investere i aktier end obligationer, og en anden ting er, om dem der foreslår dig aktier og giver dig økonomisk rådgivning også tjener mere på, om du placerer flere af dine penge i aktier end obligationer. Her antager jeg, at det er mere profitabelt for den der foreslår dig at investere, at du investerer mest i aktier frem for obligationer.

Der kan med andre ord være incitament til, at du får anbefalet en højere portion aktier, fordi udbyderen, eller den foreslår dig at investere, tjener mere på det. Det er måske nok noget af det vigtigste, du bør undersøge, inden du siger ja tak til at investere. Dernæst bør du også overveje, om investeringerne ofte ændres. Handelsomkostninger for dig er nemlig en betydelig indtægt for andre, og dermed er der igen et incitament, du bør være opmærksom på. Ikke mindst i lyset af, at handelsomkostninger meget vel kan reducere dit afkast.

Invester i ETF’er med lave omkostninger

I tabellerne er stillet nogle eksempler op, hvor du kan holde dine investeringsomkostninger på et absolut minimum – hvis du vel og mærke holder pistolerne i bæltet og undlader konstant at ændre andelen mellem aktier og obligationer. Vælger du selv blandt de fonde og foreninger slipper du for de nævnte incitamentsproblemer. Som det fremgår er aktierne groft set også dyrere i tabellen, men det er svært at anbefale en aktieandel, der passer til flertallet, så her må du begå dig på egen hånd.

Skat: pension, frie midler og holdingselskaber

Alle fonde og investeringsforeninger kan bruges i pensionsdepoter og i holdingselskaber, mens ETF’erne fra iShares (børshandlet udenlandsk fond) med aktier, Optimal Pension og LD Invest Pension bliver højt beskattet i frie midler. ETF’erne fra iShares er ligeså lette at handle som en dansk aktie eller obligation og giver risikospredning til det meste af kloden, hvis du kombinerer fondene i tabellen. Hertil kan købes en LD Invest med danske obligationer.

Bemærk, at der ikke indgår aktier fra ”nye markeder” som Kina i hverken iShares MSCI World og Sparindex i tabellen. Derfor er der også listet en iShares ETF til den del af kloden. Hvad angår obligationer er der vist både sikre og risikable virksomhedsobligationer og sikre danske obligationer og risikable statsobligationer fra nye markeder som Brasilien og Rusland.

Vær opmærksom på, om du gennem din bank måske bliver pålagt omkostninger for at have ETF’erne liggende i dit værdipapirdepot. Skift i så fald bank eller overvej kun at bruge de danske foreninger.

Fond/foreningAktivklasseOmkostningEgner sig skattemæssigt til frie midler (skat)
LD Invest ObligationerObligationer0,6 %Ja
LD Invest Danske ObligationerObligationer0,4 %Ja
LD Invest PensionPt. 40 % aktier og ca. 60 % obligationer0,8 %Nej
Sparindex Global Aktier min. Risiko IndexAktier0,8 %Ja
Optimal Pension45 % aktier/55 % obligationer0,7 %*Nej
iShares MSCI WorldAktier0,5 %Nej
iShares MSCI Emerging MarketsAktier0,8 %Nej
iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond FundObligationer0,5 %Ja
iShares Markit iBoxx $ Corporate BondObligationer0,2 %Ja
iShares Barclays Capital Euro Corporate BondObligationer0,2 %Ja
iShares Markit iBoxx Euro High Yield BondObligationer0,5 %Ja

Kilde: SMART LÅN

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *