Påsken er overstået. Vi er godt inde i den sidste slutspurt inden pinse. Og derefter står det på eksamen. Jeg glæder mig ikke. Jeg hader at skulle til eksamen. Jeg bliver stresset. Får det dårligt. Det er sådan set ikke, fordi jeg ikke kan lide at gå i skole. Det er mere, fordi jeg bare er så træt af bøger og terperier. Jeg har slet ikke lyst til at fortsætte i skolen efter sommerferien. Jeg skal i 9. klasse til næste år. Og tanken om, at der er et helt år mere i skolen, får mig virkeligt ned med nakken. Men når 9. klasse er overstået, så er det slut med skolen. Jeg skal bare ud og finde et arbejde. Tjene nogle penge og have det sjovt. Sådan tænkte jeg for ca. et års tid siden. Jeg var bare så skoletræt, at det hele var håbløst.
Forstående forældre
Heldigvis, så har jeg nogle forældre, som forstår mange ting. Da jeg en aften kom til at græde i fortvivlelse over skolen og bøgerne, fik vi talt om mange ting. Først blev min mor meget forskrækket over at se mig, så ked af det. Hun kunne slet ikke forstå, hvad der skete. Min far var overrasket. Jeg fik fortalt dem, at det bare er for meget med bøgerne, og at jeg bare ikke kunne klare tanken om endnu et år i skolen. Da var det, at min far sagde, at det er et problem – men at der altid er flere løsninger på problemer. Så vi skal finde en løsning, der var god for mig. Vi talte derfor om, at jeg måske skulle flytte skole. Hen til en eller anden privatskole lige her i nærheden. Vi talte også om, at jeg måske bare havde brug for en pause fra bøgerne. Måske kunne jeg få lov til at komme ud af skolen i et stykke tid og, så bare få privatundervisning herhjemme. Det var ligesom ikke gode løsninger.
9. klasse på efterskole
Men så talte min mor om, at jeg måske gerne ville et år på efterskole i 9. klasse. Hun sagde, at der er slet ikke noget galt i at gå på efterskole. Hun sagde også, at en efterskole godt nok også skal undervise i de fag, man skal til afgangsprøve i, men at man kan komme på efterskoler, der også underviser i noget, man er meget interesseret i – fx sport eller musik.
Vi talte om det ret længe. Vi gik på nettet og så på sites fra forskellige efterskoler. Vi så på sites fra efterskoler, hvor de specialiserer undervisningen i kreative fag, musik og sport. Jo mere vi talte om det, og jo flere sites jeg så, desto bedre syntes jeg om ideen.
Og ja, det blev løsningen. Jeg kom på en musikefterskole, som jeg er rigtig glad for at gå på. Vi spiller på instrumenter, og jeg er med i et band. Og undervisningen i de obligatoriske fag er faktisk ikke så overvældende. Jeg har ikke noget problem med at skulle til eksamen i dem her til sommer. Jeg ved dog, at jeg kommer til at savne efterskolen, når skoleåret er omme.
Jeg har haft massevis af lange diskussioner med mine forældre. Jeg vil nemlig gerne på efterskole til næste år. Jeg føler mig simpelthen bare ikke parat til at gå videre direkte i gymnasiet. Jeg har forsøgt at finde en læreplads som kok, men det er bare helt umuligt. De fleste restauratører er jo ret usikre på fremtiden. De er først ved at kunne lukke deres forretninger op nu, så de vil lige se tiden an, inden de tager elever ind. Jeg har en forhåndsaftale med en kok på en restaurant inde i centrum. Han vil gerne tage mig ind, men først om tidligst et år – hvis hans forretning overlever den krise, som han er blevet kastet ud i.
Hvad med 10. klasse
Diskussionerne med mine forældre har handlet om, at de helst vil have, at jeg fortsætter i gymnasiet – direkte efter 9. klasse. De siger, at det aldrig skader at prøve det. Og at det er bedre at have gode papirer end slet ingen papirer på sin uddannelse. De siger også, at hvis jeg virkeligt oplever, at gymnasiet slet ikke er mig, så må jeg selvfølgelig afbryde den uddannelse. Selv har jeg et ønske om ikke at forpligtige mig til noget, inden jeg kan komme i lære som kok. Jeg ved godt, at jeg skal starte på en erhvervsuddannelse. Jeg vil bare gerne først have noget praktisk erfaring som kok, så jeg kan klare de teoretiske dele på skolen godt. Det siger mine forældre, lyder meget fornuftigt – men så kommer de altid tilbage til det her med gymnasiet.
Efterskole er nok svaret
Der er bare det, at jeg gider slet ikke alt det der med bøgerne mere. Så jeg talte med en vejleder på skolen om mit problem og modvilje mod gymnasiet. Hun kunne faktisk godt forstå mig, og hun foreslog, at jeg overvejede at komme på efterskole i et år. Det var måske en idé, at jeg fandt en efterskole, hvor de har fag med madlavning og kostplaner. Det kunne være et år, som jeg bruger til både at få noget praktisk erfaring med faget og til at tænke mig om i. Sådan en slags pause. Jeg kan komme på efterskole i 10. klasse og dermed også forbedre de karakterer, jeg får til afgangsprøverne.
Faktisk synes jeg, at det er en god idé. Jeg behøver ikke at binde mig i 3 år til et gymnasie, og jeg prøver noget af det, jeg gerne vil af. Det vil kunne hjælpe mig til at tage en bedre beslutning. I hvert fald vil det kunne bekræfte eller afkræfte, at jeg gerne vil være kok. Da jeg fortalte mine forældre om vejlederens forslag, syntes de faktisk, at det er et rigtig godt forslag.
Vi har derfor undersøgt, om jeg kan komme på efterskole, og hvad det vil koste. Det ser ud, som om at mine forældre kan få noget støtte til at betale for mit ophold på skolen. Og ja, der findes efterskoler, hvor de har linjefag, der handler om mad og kost. Så jeg er ved at finde ud af hvilken en, jeg vil gå på, så jeg kan få sendt min ansøgning om optagelse.