LED er økonomisk bedst

By | 22. juni 2014

Den seneste måneds tid har vi boet i et lejet sommerhus, fordi håndværkerne er i fuld gang med en gennemgribende renovering af det ældre hus, vi købte for godt et år siden. Da vi købte det, stod det lysende klart for os, at det ville koste en mindre formue at bringe huset op til dagens standard, men det kalkulerede vi ind i den samlede omkostning og valgte at købe huset alligevel, fordi det har en beliggenhed, som vi altid har drømt om.

Nu får vi lavet nyt badeværelse og nyt køkken, ligesom alle de elektriske installationer i huset bliver fornyet. Det har ikke været nødvendigt at få lagt nyt tag på huset, for netop taget er det eneste, der er af nyere dato. Men vi får i forbindelse med renoveringen monteret solceller på den sydvendte side af taget, for det viser vores elinstallatørs beregninger er en god investering.

Han har også varmt anbefalet, at vi skal vælge LED belysning i hele huset, for selv om det målt på engangsudgiften er noget dyrere, så er det i længden meget billigere, dels fordi disse lamper bruger langt mindre strøm, dels fordi de normalt holder i mange år, så man ikke skal skifte pærer med jævne mellemrum.

Elinstallatøren fortalte, at han selv for længst har valgt den moderne form for belysning både i sit private hjem og i firmaet, og når han og hans svende er ude at arbejde og der er behov for godt arbejdslys, så er det også LED arbejdslamper fra Matronics, han anvender.

Vi lod os overtale af hans argumenter og har aftalt med ham, at han skal stå for indkøbet af de nødvendige LED pærer, som kan bruges i de lamper, vi har i forvejen. Men både i køkkenet og på badeværelset skal vi have spots i loftet, som i badeværelset skal suppleres med en LED lysskinne over spejlet ved den dobbelte håndvask, vi skal have monteret.

Det blev til lidt af en diskussion om vores udendørs belysning, men i virkeligheden er det ikke særlig besværligt med den, for i forbindelse med renoveringen af huset får vi bygget en ret stor carport, sådan at både vores entredør og bryggersdøren befinder sig inde i carporten, så man altid kan komme tørskoet fra bilen og ind i huset.

Derfor har vi valgt at få installeret et LED armatur, der egentlig er beregnet til brug i industrihaller, i loftet af carporten, for elinstallatøren har lovet, at bare et enkelt armatur af den slags kan lyse hele carporten op, så der reelt er dagslys selv i den mørkeste tid, og i kraft af det beskedne elforbrug kan man tillade sig at have den tændt en hel aften.

Nu er jeg lidt spændt på at holde øje med vores elforbrug i fremtiden, for den eneste erfaring jeg har med LED lys er faktisk den ganske almindelige LED lyskæde, jeg hvert år har pyntet med udenfor i perioden op til jul, og den har i hvert fald ikke brugt så meget strøm, at jeg har kunnet registrere det.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *