Hjælp til hvepsebo

By | 11. maj 2018
Hvepse og blomster

Sommer i Danmark – så er det tid til en masse udendørs aktiviteter. Sæsonen er jo kort, så vi danskere er altid gode til at udnytte de muligheder, der er for at være udendørs. Desværre opstår der af og til nogle forhold, der gør det enten ubehageligt eller direkte farligt at være ude. En af dem er, når vi får ubudne gæster i form af gedehamse, som vi jo i daglig tale kalder for hvepse. Mange forveksler bier med hvepse, men der er faktisk ganske stor forskel på dem.

Hvepse er værst

Det er nemt at se forskel på en bi og en hveps, når man kender forskellene:

Om det er bien eller hvepsen, der stikker værst er der delte meninger om. Mange oplever hvepsen (gedehamsen) som den der stikker værst, men bien har mere gift og fjernes giftbrodden fra bien ikke efter stikket, kan bistikket føles værre og længerevarende. Husk i øvrigt, at en bi kun kan stikke én gang, hvorefter den dør.

For allergikere er der ingen tvivl: Hvepsestik er langt værre end bistik, og derfor skal man – hvis man er allergisk eller har mennesker omkring sig, der er  – være yderst påpasselig, hvis man konstaterer et hvepsebo i sin nærhed. Hvepsene er som sådan fredelige nok, lige indtil de irriteres eller bliver angrebet.

Vi kan derfor ikke understrege nok, at man aldrig selv skal begynde at fjerne et hvepsebo!

Hvordan fjernes et hvepsebo?

Der er reelt kun ét begavet svar på det spørgsmål: Hold dig langt væk fra det! Det, du skal gøre, hvis du konstaterer et hvepsebo der, hvor du bor:

  1. Sørg for, at børn og kæledyr ikke kommer i nærheden
  2. Sørg for, at ingen med allergi kommer i nærheden
  3. Hvis det er tæt på huset eller på selve huset: Hold vinduer og døre lukkede.
  4. Ring til et firma med speciale i fjernelse af hvepsebo
  5. Afvent deres ankomst og klarmelding

Er det ikke lidt dramatisk – det er jo bare hvepse?

Nej – det er ikke dramatisk. Et hvepsestik ved for eksempel munden eller i munden kan medføre kvælningsdød. For helt små børn kan et hvepsestik medføre lammelse af åndedrættet. Og med fremkomsten af kæmpegedehamsen – som er en kæmpe hveps – de senere år, er det blevet endnu vigtigere. De store hvepse stikker ikke så ofte, men hvis de gør, bør selv voksne og raske mennesker søge læge.

Hav styr på det – og nyd så sommeren!

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *