Skak er ikke kun et spil for genier

By | 25. februar 2014

Man behøver ikke være et geni for at spille skak. Det hjælper selvfølgelig – men mindre kan også gøre det.

Sådan spilles skak

Spillet skak foregår på et kvadratisk bræt opdelt i 64 felter. Hver spiller besidder fra starten et sæt skakbrikker bestående af 16 brikker i en af to farver, der normalt er hvid og sort.

Spillerne skiftes til at flytte en af sine egne brikker (udføre et træk), idet hvid altid trækker først, og en spiller kan ikke springe sin tur over. Flytningen skal ske ifølge reglerne for brikkernes forskellige trækmåder og spillereglerne i øvrigt.

Selvom skak i sin fulde udfoldelse er et utroligt komplekst spil, så er det ikke kun et spil for genier – tværtimod! Skak er et fantastisk sjovt spil og tilmed god hjernegymnastik. Det er et brætspil for 2 spillere og er et af verdens mest populære spil.

Det gælder om, at vinde ved at sætte modstanderen skakmat, hvilket kan ske ved at angribe dennes konge på en sådan måde, at angrebet ikke kan afværges.  Det er hovedsageligt en mental sport, hvor spillerne benytter de strategiske og taktiske elementer, som spillereglerne giver lov til, og kræver derfor brug af abstrakt deduktion.

Så selvom skak i sin fulde udfoldelse er uhyre komplekst, så gælder det i sin enkelthed bare om, at få sin modstander skakmat, hvilket betyder, at skak ikke kun er et spil for genier.

Blindskak – ikke kun for genier

Man behøver ikke være et geni for at spille skak - men det skader ikke :-)

Man behøver ikke være et geni for at spille skak – men det skader ikke 🙂

At skak ikke kun er et spil for genier eksemplificeres glimrende af, at mange dyrker blindskak for at træne den analytiske sans. I blindskak kan man hverken se bræt eller brikker, hvilket i den grad øger tilfældighedsgraden. Når man kan spille et spil, uden at kigge på det, så er der store chancer for enhver kan finde ud af det, hvilket er det gode ved skak. Hvis man ikke er det store skakgeni, så spiller man bare mod en, der heller ikke er skakstormester, og så får man en rigtig sjov kamp ud af det. Med andre ord, så er skak bestemt ikke kun et spil for genier – man kan nemlig spille det blindt!

Skak – find en på dit niveau

Det gode ved skak, er at der altid er en på dit niveau. Hvis ikke du har en bekendt, som er på dit niveau, så er der en masse andre muligheder. Fx kan du spille mod en skakcomputer. Selvom de bedste skakcomputere i dag regnes for, at være bedre end selv de største skakstormestre, så kan du indstille niveauet nøjagtigt, så det passer til dig. Hvis ikke du har en skakcomputer, så kan du gå online og finde en modstander der. På nettet er der nemlig tusindvis af andre skakspillere, der venter på at spille mod dig, hvilket betyder det er let at finde en, der cirka er på samme niveau som dig.  Denne enorme selvselektion, som du har mulighed for at foretage dig, når du skal spille skak, betyder at det bestemt ikke kun er for genier.

Skak kan være et komplekst spil, givet de mange udfaldsmuligheder. Men det er ikke mere komplekst, end hvad man gør det til. Derfor kan skak i den grad spilles af alle spillere og ikke kun genier.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *