Moderne rengøring

By | 16. december 2023

Jeg brokker mig altid over min ugentlige rengøring. Hver uge kommer det bag på mig, hvor kedeligt, hårdt og irriterende det er at gøre rent. Men jeg kan nu godt lide fornemmelsen af at have et rent hjem, hver gang jeg er færdig. Men i timerne op til selve rengøringen og undervejs, klager jeg som en snotforkælet møgunge. Det fortæller min mor mig i hvert fald, når jeg tillader mig at fortælle hende, hvor dumt, jeg synes, rengøring er.

Hun beder mig om lige at tænke over, hvor let rengøring egentlig kan udføres i dag. Hendes mormor, altså min oldemor, arbejdede som meget ung sammen med sin mor hos en rig familie i Charlottenlund. Dengang var rengøring hårdt arbejde, det kan jeg godt se, når min mor fortæller mig om hvordan rengøringsarbejde fandt sted dengang.

Knofedt var effektivt til rengøring

Der var ingen Ajax eller spejlrens. Rengøringsmidlerne bestod af brun sæbe og noget ulækkert stads, der hed kaustisk soda. Og så knofedt, som min mormor altid sagde. Knofedt bestod simpelthen i, at man lagde alle kræfter i og skrubbede på det, der skulle gøres rent, så længe at pletter og snavs til sidst var skrubbet helt væk.

De mange klude, de brugte til rengøring af et kæmpestort hus, skulle vaskes rene i en balje i bryggerset. Der var nemlig ikke nogen vaskemaskine dengang.

Støvsugeren var ikke opfundet, så gulvene blev rene ved, at man fejede med en kost og derefter skurede dem i varmt vand og brun sæbe med en hård børste. Det varme vand til den besværlige rengøring og vask, skulle man først lige selv koge, for der var ikke varmt vand i vandhanen.

Det er når jeg hører sådan nogle historier, at jeg godt kan se, hvor nemt det er blevet at gøre rent. De ældre kvinder i min familie brokker sig heller aldrig over rengøring eller tøjvask. De kan nok godt huske dengang, det virkelig var meget mere besværligt.

Jeg vil nu alligevel have lov til at brokke mig over, hvor meget jeg ikke gider rengøring. Selvom det er blevet meget nemmere, er det stadig kedeligt og besværligt, synes jeg.

Mange køber sig fri for rengøring

Det er der åbenbart mange andre end mig, der også synes. De rengøringsfirmaer, der tilbyder rengøring i private hjem har jo mange kunder. De har valgt, at de ikke vil bruge tid på at vaske gulve, rense tæpper, støvsuge under sofaen eller mase sig ned bag lokummet for at fjerne spindelvæv.

Det vælger jeg også, lige så snart jeg har et større sted at bo. Jeg synes ikke, det er i orden, at bestille rengøring hos et rengøringsselskab til mine 35 beskidte kvadratmeter. Dem skal jeg nok få gjort rene selv, men jeg vil have lov at brokke mig imens.

Køber jeg hus sammen med min kommende mand, skal vi have god plads. Og jeg er allerede helt overbevist om, at vi nok vil komme til at købe rengøringshjælp. Så slipper vi begge to for at brokke os over, at vi ikke gider rengøring.

Jeg har allerede kigget på et sted, som tilbyder privat rengøring. Klik her og se det.

Ok, måske er jeg i lidt god tid. Jeg har jo ikke engang fundet ham, jeg skal giftes og købe hus med endnu. Men alle jer, der har det ligesom mig med had til rengøring, forstår mig sikkert. Gør I ikke?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *