Bøg eller ask i brændeovnen?

By | 23. december 2013

Faktisk har det overrasket både min kone og mig, at vi bruger det fritidshus, som vi købte for nogle år siden et lille stykke oppe i Sverige, så meget, som vi rent faktisk gør. Vi købte hytten, som vi til daglig kalder huset, temmelig billigt, så på det tidspunkt var det fra vores side nok mest tænkt som en investering.

Men vi fandt hurtigt ud af, at de ret få timers kørsel fra København op til hytten ikke var for meget til, at vi ikke også gad køre derop på en almindelig weekend. Og vi kom hurtigt til at holde meget af naturen i området, så allerede de første år tog vi derop mere end 20 gange om året.

Hytten er forholdsvis primitiv, men har dog både el og indlagt vand. Men den første vinter, vi havde hytten, syntes jeg nu alligevel, det var et problem, at den eneste opvarmning var en lidt gammel brændeovn.

Ganske vist kunne den sagtens opvarme hele hytten, men uanset hvor meget brænde, jeg lagde i den om aftenen, gik ilden ud i løbet af natten, og så kan det være en temmelig kold fornøjelse at stå op om morgenen.

Vi overvejede at få sat et par el-radiatorer op, men inden vi nåede så langt, faldt jeg i snak med en af de nærmeste naboer – en ældre svensker, som bor alene i et hus godt 300 meter fra vores. Han anbefalede en anden løsning, som han selv havde valgt, nemlig at udskifte brændeovnen med en, der både kan bruges til almindeligt brænde, men som også kan anvende træpiller.

Han viste mig sin egen brændeovn, som var forsynet med en beholder til træpillerne, hvorefter ovnen selv tog den mængde piller ind, som der er brug for. Så kan ovnen brænde stille og roligt i et par døgn på en enkelt opfyldning med piller, fortalte han.

Han nævnte også, at i mellemsæsonerne om foråret og efteråret brugte han tit almindeligt bøg brænde i ovnen, fordi det skaber mere hygge, og i de perioder af året er det ikke så nødvendigt, at ovnen kan brænde igennem hele natten.

Det lød i mine ører som en god løsning, og jeg fik af min nabo at vide, hvor man kunne købe sådan en brændeovn med flere muligheder. For mig var det nemlig også vigtigt, at brændeovnen kan bruges til almindeligt brænde, for jeg havde adskillige rummeter ask brænde liggende, som jeg havde brugt mange timer og mange kræfter på at kløve.

Så det endte med, at vi købte sådan en brændeovn og fik en lokal håndværker til at installere den, så det blev gjort efter de forskrifter, der gælder for den slags.

Nu har vi haft denne brændeovn i godt og vel to år, og vi er særdeles godt tilfredse med den. Især i vinterhalvåret nyder jeg, at jeg kun behøver at fylde træpiller på hver anden dag, og vi er fri for at stå op til en bidende kulde om morgenen. Og når vi skal have hygge om aftenen, bruger vi almindeligt brænde.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *